top of page

Nőgyógyászati kisműtétek

A nőgyógyászati kisműtétek olyan beavatkozások, amik rendelésünkön elvégezhetőek. 

Előnye, hogy előzetes kivizsgálás, altatóorvosi vizit, laborvizsgálatok, kórházi bentfekvés nélkül, azonnal kivitelezhetőek, minimális megterheléssel járnak. A műtétekhez használt modern eszközöknek köszönhetően legfeljebb helyi érzéstelenítést igényel a páciens. Az eltávolított szövetek szövettani feldolgozása minden esetben megtörténik, ennek díját a beavatkozás ára tartalmazza. A leggyakrabban végzett beavatkozások a következők:

LEEP műtét/kacskonizáció: Legtöbbször kóros rákszűrési lelet miatt végezzük a biztos szövettani diagnózis és kezelési terv felállítása érdekében. Ez az eljárás a klasszikus, szikével végzett konizációs műtétet teljes egészében kiszorította. Legtöbbször nem csak a pontos diagnózis a speciális elektromos kaccsal végzett eljárás előnye, hanem a kóros terület eltávolításának köszönhetően terápiás beavatkozásnak is tekinthető. A rendelőnkben lévő magas minőségű generátornak köszönhetően a beavatkozás nem tart tovább 10 percnél, és mindössze minimális fájdalommal jár, amit helyi érzéstelenítőkkel csillapítunk. Műtét utáni fájdalommal nem kell számolni.

Endometrium mintavétel (curettage): Vérzészavar vagy kóros méhnyálkahártya ultrahang lelet miatt végezzük egy speciális mintavevő eszközzel, ami vékonysága miatt a méh üregébe könnyedén felvezethető. A szövettani lelet a méhtestrák jelenlétét vagy hiányát tisztázza, de kimutathatóak a rákmegelőző állapotok is. Ennek birtokában a páciens számára a legmegfelelőbb terápiás tervet tudjuk felállítani. 

Petevezető átjárhatósági és méhüreg vizsgálat: Infertilitással küzdő nőknél gyakran szükséges a petevezetők átjárhatóságának tisztázása, amire ez egy egyértelmű eredményt adó, gyors módszer. A műtét során a méh üregébe vékony katétert rögzítünk, majd azon keresztül folyadékot áramoltatunk. Ultrahang ellenőrzés mellett figyeljük meg a kürtök átjárhatóságának direkt és indirekt jeleit. Előnye az eljárásnak, hogy a műtét közben a méh ürege is kitágul, így az esetleges méhen belüli eltérések is pontosabban diagnosztizálhatók. 

Egyéb kisműtétek: Különböző bőrfüggelékek, anyajegyek, kóros területek eltávolítását jelentik helyi érzéstelenítésben. Ezeket a beavatkozásokat legtöbbször szikével végezzük és a sebet öltésekkel zárjuk, azonban teljesen fájdalommentesen. 

 

 

IMG_2672.JPG
bottom of page