top of page

Endometriosis diagnosztikája és komplex kezelése

​Endometriosisról beszélünk, ha azok a sejtek (méhnyálkahártya sejtek), amik normálisan a méh üregében vannak, azon kívülre kerülnek. Leggyakrabban a kismedencében a méh körül, a petevezetők és a petefészkek környékén található. Nem rosszindulatú daganat és nem fertőző kórkép, viszont nagyon gyakori megbetegedésről van szó, 100 nőből 2-10-et érint. Családi halmozódást is megfigyeltek, gyakoribb az előfordulása, ha az anya vagy lánytestvér is szenved a betegségben.

A leggyakoribb tünetek a kismedencei fájdalom és a fájdalmas menstruáció bő vérzéssel. Emellett fájdalmat okozhat a bélrendszerben, a húgyhólyagban is. Néhány nőnek nem okoz tünetet az endometriosis. A menstruációval kapcsolatos fájdalom ciklikus lehet, ami a menstruáció alatt rosszabbodik.

Az endometriosis pontos oka nem ismert. A legvalószínűbb oka, hogy menstruáció alatt a méhnyálkahártya sejtjei a petevezetőkön keresztül a kismedencébe jutnak és ott megtapadnak. A későbbiekben a női szervezet normális hormonális változásaira reagálnak. Viszont a méhen belüli nyálkahártya sejtekkel ellentétben ezek a sejtek nem tudnak kiürülni a szervezetből, így fájdalmat, gyulladást és az érintett szervek károsodását okozhatják.

Az endometriosis megtalálható:

                  -a petefészkek felszínén, ott cisztát is kialakíthat (endometrioma / csokoládéciszta)

                  -a petevezetőkben vagy azok felszínén

                  -a méh mögött vagy körül

                  -a hüvely és a végbél között (mélyen infiltráló endometriosis)

                  -a hashártyán (mind a kismedencei mind a hasi hashártyán)

                  -a méh falában, mélyen az izomsejtek között (adenomyosis)

                  -ritkán a bélfalban vagy a húgyhólyag falában

Az endometriosis diagnózisa nem könnyű feladat, mivel a tünetek változatosak lehetnek, más betegséget (kismedencei gyulladás, irritábilis bélbetegség) is utánozhatnak, illetve néhány nőnek nincs tünete.

Az endometriosis a fájdalmon kívül meddőségi panaszokat is okozhat egyrészt a petevezetők érintettsége miatt, másrészt lokális gyulladást okoz.

Az endomteriosis kezelése elsődlegesen a műtét. A műtét csak akkor nevezhető sikeresnek, ha az endometriosist teljes egészében eltávolítjuk. Ez igen komplikált és kiterjesztett műtét is lehet. Ebből érthető, hogy az endometriosis műtéteket csak tapasztalt operatőrrel javasolt elvégeztetni, ami a legtöbb esetben laparoscopos műtéttel kivitelezhető. Sajnos még sikeres műtét esetén is nagy az esély az endometriosis ismételt kialakulására.

Az endometriosisnak gyógyszeres kezelése nincs. A fájdalmat vagy a meddőségi panaszokat lehet kezelni. Akkor érjük el a legjobb fájdalommentességet, ha sikeres műtétet követően alkalmazzuk a kezelést. Fontos, hogy az indokolatlan gyógyszerhasználat elkerülésére olyan orvost válasszunk, aki járatos a szakirodalom által alátámasztott kezelésekben. A fájdalom gyógyszeres kezelésében szóba jön a kombinált orális fogamzásgátlók használata a szokásos szünet nélkül, homontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz, csak progesztagén tartalmú tabletta. Korábban a GnRHa (gonadotropin-releasing hormon agonista) hormon is használatban volt, azonban a kezelt nőket menopauzába teszi a hormontermelés blokkolásával, így a menopauza szerű tünetek mellett csontritkuláshoz és kardiovaszkuláris rizikó növekedéshez vezethet, emiatt ezek használata esetén hormon helyettesítő terápiát is alkalmazni kell. Fontos kiemelni, hogy a gyógyszeres kezelés nem gyógyítja meg a betegséget és nem csökkenti az újrakialakulás esélyét. 

Endometriosisos betegnél a teherbeesés is problémás lehet, ebben az esetben komplex meddőségi kezelésre van szükség.

Összefoglalva az mondható el, hogy erős, menstruációval összefüggő fájdalom vagy sikertelen teherbeesés esetén azt nem szabad tűrni vagy fájdalomcsillapítókkal kezelni, hanem az endometriosis diagnosztikájában és ellátásában járatos nőgyógyásszal javasolt kivizsgáltatni.

bottom of page