top of page

Endometriosis diagnosztikája és komplex kezelése

​Endometriosisról beszélünk, ha azok a sejtek (méhnyálkahártya sejtek), amik normálisan a méh üregében vannak, azon kívülre kerülnek. Leggyakrabban a kismedencében a méh körül, a petevezetők és a petefészkek környékén található. Nagyon gyakori megbetegedésről van szó, 100 nőből 2-10-et érint. 

A leggyakoribb tünetek a kismedencei fájdalom és a fájdalmas menstruáció bő vérzéssel. Emellett fájdalmat okozhat a bélrendszerben és a húgyhólyagban is. Az endometriosissal érintett nők körében a sikertelen teherbeesés is sokkal gyakrabban fordul elő. Fontos tudni, hogy megfelelő kezelés hiányában a betegség terjedése és a tünetek romlása figyelhető meg. 

A betegség kezelése akkor lehet sikeres, ha az a nemzetközi szakmai irányelvek szerint történik, egyénre szabottan, a tünetek függvényében. Műtéti ellátása kifejezett szakmai tudást igényel, mert a nem megfelelő módon végzett beavatkozás akár a panaszok rosszabbodását is okozhatja. 

Az endometriosis diagnosztikája és kezelése kiemelt szakterületeink közé tartozik, amiben jelentős tapasztalattal bírunk. 

Válogatott tudományos előadások a témában:

1. Lukács L, Orosz M, Török P, Lampé R. Az endometriózis ellátása az új ESHRE irányelvek szerint. Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-Magyarországi Szakcsoportjának Tudományos Ülése. Miskolc, 2022. szeptember 16-17.

2. Lampé R. Serdülőkori endometriosis. Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XLI. Kongresszusa. Debrecen, 2022. szeptember 9-10. (felkért előadás)

3. Lampé R: Laparoscopos műtéttechnikai alapok. Update 2019. Visegrád, 2019. november 29-30. (felkért előadás)

Válogatott tudományos közlemények a témában:

1. Lukács L, Kovács AR, Pál L, Szűcs S, Lampé R. Evaluating the Phagocytic Index of Peripheral Leukocytes in Endometriosis by Plasma Experiments. Medicina 2022, 58, 925.

 

2. Lukács L, Kovács AR, Pál L, Szűcs S, Kövér Á, Lampé R. Phagocyte function of peripheral neutrophil granulocytes and monocytes in endometriosis before and after surgery. J Gynecol Obstet Hum Reprod. 2021, 50, 1-5.

IMG_2470.heic
bottom of page