top of page

Nőgyógyászati rákszűrés

A nőgyógyászati rákszűrés lényege a méhnyakrák rákmegelőző állapotának kiszűrése. 

Napjainkban közel 500 nő hal meg évente méhnyakrák miatt Magyarországon. Az esetek nagy része rendszeres nőgyógyászati szűréssel megelőzhető lenne. Az egyre pontosabb eredményt adó citológiai vizsgálatok segítségével már a rákmegelőző állapotban illetve korai stádiumban felismerhető a betegség, így nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. A lelet pontosságát erősíti, hogy a kenetet magasan képzett, évente több tízezer vizsgálatot végző szakemberek értékelik.

A rákszűrést ki lehet, indokolt esetben ki kell egészíteni a humán papilloma vírus (HPV) vizsgálatával is. Ismert tény, hogy a tartós HPV fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között szoros összefüggés van, a méhnyakrákos esetek több, mint 95%-át a magas rizikójú törzsekbe tartozó HPV vírus okozza. Ennek vizsgálatára alkalmas laboratóriumi háttérrel is rendelkezünk. HPV pozitív esetben a kenet értékelését lehetőség van CINtec PLUS vizsgálattal kiegészíteni. Ez a vizsgálat a kenetvétellel egyidőben történik és azt mutatja meg, hogy a HPV vírus beépült-e már a sejtekbe. Pozitív esetben legtöbbször műtéti ellátás, szövettani mintavétel (LEEP műtét) indokolt, amit akár a rendelés keretei között is el tudunk végezni, ezzel is a lehető legkisebb megterhelést biztosítva (információ a rendelőben végezhető műtétekről). 

 

Rendelőnkben lehetőség van a legmodernebb, folyadék alapú rákszűrés elvégzésére is, ami a hagyományos kenetvételnél még pontosabb eredményt ad, emellett a minta tárolásra kerül, ami szükség esetén további kiegészítő vizsgálatok elvégzését is lehetővé teszi. 

A legmodernebb méhnyakrák szűrési eljárás a CervicLife kombinált szűrési eljárás, ami a sejtek mikroszkópos értékelésén túl a HPV DNS-t és a sejtek molekuláris összetételét is vizsgálja. A teszt megbízhatósága közel 100%-os, így egyik legfontosabb előnye, hogy segítségével egyértelmű döntés hozható a további teendőkről, amivel elkerülhető a pszichésen is megterhelő várakozás és eltérés esetén az ismételt mintavételek sem szükségesek. 

Válogatott előadások a témában:

 

1. Lampé R, Damjanovich P, Póka R. Totális laparoscopos radikális hysterectomia: Klinikánk eredményei. Fiatal Endoszkópos Nőgyógyászok IV. Kongresszusa. Gárdony, 2017. szeptember 22-23.

2. Lampé R, Krasznai Z, Póka R. Idegkímélő totális laparoscopos radikális hysterectomia a korai stádiumú méhnyakrák ellátásában. Magyar Nőorvos Társaság 31. Nagygyűlése. Balatonfüred, 2018. május 24-26.

 

3. Lampé R. A méhnyakrák ellátási protokollja. Szülészeti és nőgyógyászati szintentartó tanfolyam és szakvizsgára felkészítő tanfolyam szakorvosjelölteknek és szakorvosoknak, 2022.

4. Lampé R. A kolposzkópia alapjai. Szülészeti és nőgyógyászati szintentartó tanfolyam és szakvizsgára felkészítő tanfolyam szakorvosjelölteknek és szakorvosoknak, 2022.

Válogatott közlemények a témában:

1. Lampé R, et al. A laparoscopos és nyitott radikális hysterectomia összehasonlítása a méhnyakrák műtéti ellátásában. Orvosi Hetilap, 2017;158: 1408-1414.

2. Krasznai ZT, Bagoly Zs, Nagy E, Farkas Zs, Póka R, Török P, Lampé R, Hernádi Z. Multimodális hi perspektroszkópia – előrelépés a digitalis technológia felé a méhnyakszűrésben. Orvosi Hetilap, 2021

bottom of page