top of page

Nőgyógyászati rákszűrés

Rendelőnkben teljeskörű, a legmodernebb eljárásokkal alátámasztott nőgyógyászati rákszűrés végzésére van lehetőség, ezzel is elkerülve a felesleges beavatkozásokat.

A nőgyógyászati rákszűrés lényege a méhnyakrák rákmegelőző állapotának kiszűrése. Ennek érdekében a hatályos szakmai protokollok alapján három évnél gyakrabban végzett rákszűrés javasolt. Ennek magyarázata, hogy ha a mintavétel során a kenet nem tartalmazza a rákmegelőző állapotban lévő sejteket, így a kenetet értékelő orvos azt negatívnak értékeli. Ez nem fordulhat elő rendszeres vizsgálat esetén, hiszen a méhnyakrák kialakulása akár tíz évig is eltarthat.

Napjainkban évente közel 500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon. Az esetek nagy része rendszeres nőgyógyászati szűréssel megelőzhető lenne. Az egyre pontosabb eredményt adó citológiai vizsgálatok segítségével már a rákmegelőző állapotban illetve korai stádiumban felismerhető a betegség, így nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

A korábban használt Papanicolau beosztás, mely P1-P5-ig osztályozza a kenetet annak eltérései szerint, napjainkban elavultnak számít, téves vagy értelmezhetetlen diagnózist adhat. Ennek elkerülése céljából az ún. Bethesda beosztást alkalmazzuk, mely a leíró diagnózison alapul és sokkal megbízhatóbb eredményt biztosít. A lelet pontosságát erősíti, hogy a kenetet magasan képzett, évente több tízezer vizsgálatot végző szakemberek értékelik.

A rákszűrést ki lehet, indokolt esetben ki kell egészíteni a humán papilloma vírus (HPV) vizsgálatával is. Ismert tény, hogy a tartós HPV fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között szoros összefüggés van, a méhnyakrákos esetek több, mint 95%-át a magas rizikójú törzsekbe tartozó HPV vírus okozza. Ennek vizsgálatára alkalmas laboratóriumi háttérrel is rendelkezünk. HPV pozitív esetben a kenet értékelését lehetőség van CINtec vizsgálattal kiegészíteni. Ez a vizsgálat a kenetvétellel egyidőben történik és azt mutatja meg, hogy a HPV vírus beépült-e már a sejtekbe. Pozitív esetben legtöbbször műtéti ellátás indokolt.

A nőgyógyászai citológiai leleten a következő rövidítések találhatóak:

  • ASC - kóros laphámsejtek

  • ASC-US - bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek (HPV szűrés és kontroll javasolt)

  • ASC-H - egyértelműen nem megítélhető, de a súlyos laphámelváltozás sem zárható ki (legtöbbször műtét javasolt)

  • SIL – laphámelváltozások

  • LSIL - enyhén atípusos sejtek (HPV szűrés és kontroll javasolt)

  • HSIL - súlyosan atípusos sejtek (műtét javasolt)

  • AGC - kóros mirigyhámsejtek

  • AGC-NOS - bizonytalanul megítélhető kóros mirigyhámsejtek (kontroll javasolt)

  • AGC-FN - nem egyértelműen megítélhető, de a mirigyrák lehetőségét is felvető eltérés (műtét javasolt)

 

Fontos megjegyezni, hogy a citológiai leletet kizárólag a nőgyógyászati szakvéleménnyel együtt szabad értékelni.

A petefészekrákot és a méhtestrákot nem lehet előre kiszűrni. De kellően körültekintő, rendszeres nőgyógyászati vizsgálattal a rizikócsoport kiszűrhető, vagy a folyamat korai stádiumban felismerhető.

bottom of page